Visar 1-20 av 90 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 90 träffar
1
2
3
4
5

Utbildningar inom transport

Transportbranschen sysselsätter idag många människor på många olika nivåer. Inom transportområden kan du arbeta inom exempelvis trafik, sjöfart, tåg, lastbil och flyg. Yrken inom transportbranschen är ofta tunga och kan vara fysiskt krävande samtidigt som det krävs att du är serviceinriktad och bra på att samarbeta och lösa problem. Nedan kan du läsa mer om några av de yrkesroller som finns inom transportsektorn.

Taxiförare
Taxiförare

Om du gillar att köra bil, träffa människor och ge bra service kombinerat med god lokalkännedom så kanske taxiyrket kan vara något för dig. Som taxiförare möter du dagligen många olika typer av människor och det gäller att kunna anpassa sig efter varje situation. Att vara stresstålig och flexibel är två av taxiförarens viktigaste egenskaper. Det är också viktigt att komma ihåg att man som taxichaufför är ansvarig för passagerarnas säkerhet. Taxiförare tillhör yrket chaufför vilket kan innebära vissa körningar med skolskjuts, bud, sjukresor och färdtjänst.

Taxiförarutbildningen är en yrkesutbildning och för att få taxilegitimation måste du ha fyllt 21 år och haft körkort med B-behörighet i minst två år. Det görs och en registerkontroll ur polisens belastningsregister. Proven för taxiförarlegitimation är datoriserade och görs hos Vägverket.

Lokförare

Arbetet som lokförare är ansvarsfullt och ställer höga krav på att kunna hantera oväntade situationer. Viktiga egenskaper för en lokförare är att kunna göra flera saker samtidigt, vara stresstålig och ha en snabb reaktionsförmåga. Det är också viktigt att vara riskmedveten och inte ta beslut som utmanar trafiksäkerheten. Som lokförare bör man räkna med oregelbundna arbetstider eftersom tågen går dygnet runt. Ibland övernattar man på annan ort.

Lokförarutbildningen ges genom YH-utbildning. Utbildningen anordnas på flera platser i landet och är i de flesta fall ett och ett halvt år lång. Ungefär en tredjedel av utbildningstiden består av praktik i olika perioder ute på järnvägsföretagen. Efter du tagit din examen måste du genomgå ytterligare utbildning det företag du blir anställd på. Utbildningen brukar kunna variera från några veckor upp till ett par månader, beroende på vilken trafik företaget har.

Man måste även ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen. Förarbeviset gäller inom hela EU. Man ska ha fyllt 20 år för att ansöka om förarbeviset.

Trafikflygare

En trafikflygare är en pilot inom den civila luftfarten som planerar och genomför flygningar på uppdrag av ett flygbolag. Du måste vara tekniskt intresserad och ansvarsfull, ha god fysik och inte motsätta dig oregelbundna arbetstider. Att vara trafikflygare innebär så mycket mer än att bara flyga flygplan. Innan flygningen ska färdplaner tas fram, information om antal passagerare, lastens vikt och information om vädret. Det är ett roligt och ansvarsfullt arbete.

Trafikflygare blir man genom att studera en trafikflygarutbildning på högskola eller universitet. För att bli antagen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt särskild behörighet i engelska, matematik och fysik. Vissa medicinska krav ställs också på den som söker. Ett viktigt krav till dig som vill söka en trafikflygarutbildning i Sverige är att kontrollera att utbildningen följer Luftfartsstyrelsens krav.

Utbildningar inom transport

Det finns betydligt fler yrken inom transportområdet än ovan nämnda och antalet utbildningar är många. För att du enklare ska kunna få en överblick över området så har vi delat in transportutbildningarna i olika underkategorier.

» Bil, Lastbil, Buss
» Flyg, Flygvärdinna, Pilot
» Sjöfart
» Tåg

Lycka till med dina studier!

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Fordon / Transport som ges utomlands?