Visa hogskoleguiden.se som: Mobil

Utlandsstudier genom högskola/universitet

Universitets/högskolestudier utomlands

Funderar du på att studera utomlands? Kanske en hel utbildning eller en kurs? Det finns olika alternativ att välja mellan för att göra detta möjligt. Läser du på högskola eller universitet har du möjlighet att åka på ett utbyte (som utbytesstudent) med ett universitet. Din skola hjälper dig med vilka regler som gäller och vilka universitet som är tillgängliga för utbytet.

Varje år har Sverige omkring 25 000 studenter runt om i världen på olika utländska universitet. De allra flesta är överrens om att det är en chans man bara inte får missa! Du får leva i en främmande kultur, träffa människor från världens alla hörn och samtidigt få kunskaper som utvecklar dig som människa. De internationella erfarenheterna och inte minst språkkunskaperna du tar med dig från din tid utomlands kommer garanterat att vara till din fördel senare i arbetslivet.

Utbytesstudent

Utbytesstudenter studerar en del av sin svenska högskoleutbildning på ett universitet utomlands. Fördelen med detta är att du får tillgodoräkna utlandsstudierna i din svenska utbildning. Som utbytesstudent slipper du också terminsavgifter samtidigt som du får hjälp med allt det praktiska inför dina utlandsstudier.

Internationella utbytesprogram

Studenter har även flera utbytesprogram att välja mellan. De vanligaste internationella programmen som svenska universitet deltar i är Erasmus och Nordplus. Dessa utbytesprogram erbjuder studier i Europa och Norden. Det finns även utbytesprogram för studenter som vill söka sig till andra delar av världen.

Högskolan har egna studentutbyten

Nästan alla högskolor och universitet har även egna utbytesprogram, vilket innebär att e har egna avtal kring studentutbyten med utländska universitet. Information kring detta hittar du lättast genom din institution på skolan. Ta även en titt din skolas webbplats för vidare information kring din högskolas/ditt universitets internationella samarbete.

Studiemedel vid utlandsstudier

De allra flesta utlandsstudier är beviljade studiemedel. Det finns dock några skillnader mellan studiemedel för svenska studier och studiemedel för utlandsstudier. Detta beror på att utbildningssystemen och förutsättningarna ser olika ut. Läs mer om Studiemedel utomlands här.

Utlandsstudier är dyrare än vad svenska studier är. Därför kan det vara en idé att försöka hitta stipendier. Det är dock viktigt att du är ute i god tid när du söker stipendier. Utöver de stipendier som alla kan söka så finns de en del som har speciella ansökningskrav.

Det finns många olika stipendier du kan söka. Fråga ditt universitet men även Svenska institutet och ditt utbytesuniversitet för mer information. På Internet kan du också hitta bra information inför din stipendieansökan.  

Att hitta bostad inför dina utlandsstudier

De utländska universiteten är duktiga på att hjälpa utbytesstudenter med att hitta bostad. Det bästa är att kontakta ditt utbytesuniversitet för att få mer information om vilken hjälp de har att erbjuda dig. Det är viktigt att vara ute i god tid när du söker boende inför utlandsstudierna. I storstäder är det ofta bostadsbrist, vilket kan skapa problem. Ofta finns möjligheten att söka bostad samtidigt som man ansöker till universitetet.

Kommentarer: