Så blir du ordningsvakt

Vill du jobba med att upprätthålla säkerhet och trygghet i samhället? Nedan går vi igenom stegen för att bli en certifierad ordningsvakt och vad yrket innebär.

Så blir du ordningsvakt

Att arbeta som ordningsvakt är inte bara ett jobb, det är en viktig roll som bidrar till samhällets välmående. En ordningsvakt arbetar för att förebygga och lösa konflikter, upprätthålla lag och ordning, samt säkerställa att allmänheten känner sig trygg.

Vad gör en ordningsvakt? 

Som ordningsvakt är din främsta uppgift att säkerställa ordning och säkerhet på olika platser, såsom gator och torg, nattklubbar, köpcentrum, eller evenemang. I yrket kompletterar du polisens ordningshållande arbete och följer deras anvisningar.

Vilka arbetsuppgifter har en ordningsvakt? 

  • Patrullera och övervaka områden 
  • Omhänderta, avvisa och avlägsna personer som utgör en fara 
  • Ingripa vid bråk eller olaglig verksamhet 
  • Samarbeta med polisen 
  • Genomföra säkerhetskontroller och kroppsvisitation

Så utbildar du dig till ordningsvakt 

För att bli ordningsvakt behöver du genomgå en godkänd grundutbildning via Polismyndigheten. Utbildningen är avgiftsbelagd och omfattar 160 timmar undervisning. Var femte år behöver du fortbilda dig för att uppdatera dina kunskaper och färdigheter, vilket innebär cirka 50 timmar undervisning. När du genomför fortbildningen får du ett nytt förordnande för att kunna fortsätta yrket som ordningsvakt.

Vad krävs för att bli ordningsvakt?

Det finns några grundläggande krav du behöver uppfylla för att kunna utbilda dig till ordningsvakt:

  • Du behöver ha fyllt 20 år när du gör din ansökan.
  • Du ska ha godkänt betyg i kursen Svenska 1 från gymnasieutbildning eller motsvarande
  • Du ska kunna springa 2 kilometer på max 12 minuter
  • Du ska kunna dra en 77 kilo tung docka minst 15 meter
  • Du måste vara laglydig och lämplig som ordningsvakt

Utbildning till ordningsvakt på universitet och högskola 

Universitet och högskolor erbjuder inte specifika utbildningar för att bli ordningsvakt, men du kan studera relaterade ämnen såsom kriminologi, samhällsvetenskap eller säkerhet för att öka din kompetens och förståelse för området.


Egenskaper du behöver som ordningsvakt

✅ Ansvarstagande 

Du behöver kunna förklara och stå upp för ditt agerande som du gjort vid ett ingripande. Det ställer krav på ansvarstagande.

🙌 Flexibel

Du behöver kunna anpassa dig efter nya arbetssituationer som dyker upp, vilket kräver att du är flexibel som person.

💬️ Kommunikativ förmåga 

Din kommunikation behöver vara tydlig och enkel så att alla inblandade människor kan förstå vad som gäller vid ett ingripande.

🤝 Samarbetsförmåga

Som ordningsvakt arbetar du ofta i grupp där er samarbetsförmåga kan vara avgörande för att lyckas i ett ingripande.

Vad tjänar en ordningsvakt? 

Ta reda på genomsnittslönen för en tandläkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för ordningsvakt 


Källor: arbetsförmedlingen.se, polisen.se

Vanliga frågor

  • En ordningsvakt är anställd av polismyndigheten och har till uppgift att upprätthålla allmän ordning och säkerhet på allmän plats, till exempel på krogar eller offentliga evenemang.
    En väktare är anställd av ett privat bevakningsföretag och har till uppgift att skydda privata eller kommersiella egendomar och platser, till exempel främja butikssäkerhet eller patrullering av byggnader

  • Normalt sett får inte ordningsvakter bära vapen i Sverige. Deras befogenheter begränsas till att ingripa vid ordningsstörningar och liknande situationer utan användning av vapen. Däremot kan vissa undantag finnas för särskilda situationer eller omständigheter där polismyndigheten anser det vara nödvändigt.

  • Ja, ordningsvakter har befogenhet att kontrollera folks legitimation. Detta är en del av deras uppgift att upprätthålla ordningen och säkerheten på allmän plats, och de har rätt att begära legitimation för att identifiera personer vid behov.


Annonser