Yrkesinspiration: Musiker

Vi träffar Martin Svanström som pluggat Musiklinjen på Ljungskile folkhögskola! Martin är saxofonist i ett storband och berättar för oss om sin utbildning samt hur det är att jobba som musiker. Läs mer här!

studera till musiker på Ljungskiles folkhögskola

Han valde utbildning efter lärare - men det var i ensemblespelen som Martin Svanström, 30, utvecklades som mest. Idag har Martin en fast tjänst som saxofonist i storbandet Bohuslän Big Band - och älskar det! Martin berättar om hur det är att plugga Musiklinjen på Ljungskile folkhögskola och vad det innebär att jobba som musiker.

Namn: Martin Svanström
Ålder: 30 år
Bor: Uppväxt på Björkö men bor numera i Göteborg
Utbildning: Musiklinjen på Ljungskiles folkhögskola
Gör:
Jobbar som saxofonist i storbandet Bohuslän Big Band


Vad läste du på Ljungskile folkhögskola?

- Jag läste Musiklinjen, ett år med jazzprofil. Saxofon var mitt huvudinstrument!

Hur kom det sig att du läste musik på just folkhögskola?

- Jag ville till musikhögskolan och visste att folkis var vägen dit. Sen lockade det också med ny miljö och nya människor. Folkhögskola är så mycket mer än det man läser, jag bodde till exempel i korridor och träffade första tjejen där.

Varför blev det Ljungskile folkhögskola?

- Saxläraren var ett dragplåster, jag visste vem han var. Sen ville jag inte bo för långt bort från Göteborg. När jag åkte dit på provdagen blev jag tagen av miljön och kände direkt att “här ville jag vara”.

Vad var det absolut bästa med utbildningen?

- Att det var stort fokus på ensemblespelet, att spela med andra. Vi repade och jammade hela tiden. Jazz bygger på just kommunikation mellan musiker. Visst, man kan öva hemma själv i oändlighet men för att bli en duktig jazzmusiker måste du spela med andra. Även turnén på våren var väldigt lärorik.

Beskriv ditt yrke; vad är dina huvudsakliga uppgifter?

- Dagarna när jag repar med Bohuslän Big Band inför ett projekt är väl den mest normala dagen i det här yrket. Då börjar vi dagen kl 10 och slutar vid 15.30 med lunch däremellan. Vi repar tre, fyra dagar och åker sedan vi ut på turné någon vecka. Det blir runt 100 gig per år med bandet plus andra gig jag gör i andra sammanhang.

Vad är det bästa med ditt arbete?

- Att vara yrkesmusiker blir aldrig enformigt! Jag tar mig an olika uppdrag, olika musik och får träffa massor med olika människor. Det händer alltid något kul!

Är det svårt att få arbete som yrkesmusiker?

- Om du vill ha en fast tjänst omgående är det svårt. Jag är väldigt bred och vikarierade i olika band och kombinerade med frilansande innan jag fick min fasta tjänst. Många av kontakterna skaffade jag just under skoltiden. Många musiker kombinerar det egna spelandet med undervisning eller annat jobb. Men det gäller att ha is i magen!

Vad är det mest utmanande med ditt arbete?

- Att skilja på musikern Martin och människan Martin. Som med många kreativa yrken där man har förmånen att få jobba med sin största passion, så blir man ofta personligt involverad, vilket kan leda till att man tex blir självkritisk och hård mot sig själv. Det har varit en utmaning för mig att finna en balans mellan att vara självkritisk men samtidigt inte låta det knäcka en, utan istället använda det konstruktivt till att utvecklas som musiker.

Vem passar yrket för?

- Du måste brinna för musiken och ha ett eget driv. Det underlättar också om man är någorlunda social och lite nyfiken. Jag tror och hoppas att man innerst inne känner om det är rätt eller inte. Sen går ju inte världen under om man senare i livet väljer ett annat yrke. Men vill du, så satsa!

Läs intervjuer med fler yrkesverksamma i arkivet här!


Annonser