Checklista: Så förbereder du dig för första studieveckan

Som ny student kan det vara mycket att hålla reda på. För att underlätta för dig har vi gjort en checklista över vad du bör tänka på inför första studieveckan.

En tjej och en kille sitter med sina laptops och skrattar

När du har tackat ja till din plats är det en del saker som ska göras. Den här listan hjälper dig på traven med dina förberedelser. Men kom ihåg, när du har bockat av de punkter som berör dig får du inte glömma bort det viktigaste: ha roligt och njut av planerandet – det här är starten på ditt nästa stora äventyr!

1. Köp böcker

Du får ofta en lista över litteratur inför din första kurs några veckor innan studiestart. Beställ böckerna i god tid eftersom det kan ta några dagar för böckerna att komma fram med posten. Ännu bättre, som gör att du även sparar pengar, är att köpa böckerna begagnat. På campusbokhandeln.se kan du hitta begagnade böcker till ett bra pris. Om du är ute i god tid kan du även lägga vantarna på ett exemplar i skolans bibliotek. 

2. Lär dig hitta rätt

Ett bra tips till dig som är ny student är att ta reda på vart saker ligger. Hur hittar jag till undervisningslokalerna? Var är skolans bibliotek? Vilken cykelväg är snabbast till skolan? Det är bra att göra lite research innan så är det lättare när du väl är på plats. Det är ofta en trygghet att ha lite koll innan första skoldagen.  

3. Gå med i Facebook-grupper

Många universitet har en eller flera olika Facebook-grupper för studenter och blivande studenter. Där kan du ställa alla möjliga frågor som rör studentlivet, till exempel om någon vill sälja sina begagnade böcker eller vilket café i närheten av campus som gör den godaste latten. Det är också ett bra sätt att hitta nya studiekompisar! 

4. Folkbokför dig där du bor

Om du flyttar för att studera, glöm inte bort att adressändra, folkbokföra dig och skaffa en hemförsäkring för din nya adress. Det är särskilt viktigt om du har tänkt att söka bostadsbidrag.  

5. Gå på introduktionsdagen/välkomstdagen

Första dagen börjar oftast med upprop och ett introduktionsmöte där du får veta mer om din utbildning och kan få en guidad tur av skolan. På vissa universitet är det obligatorisk närvaro på introduktionsdagen, medan det på andra inte är det. Det kan dock vara bra att närvara för att inte missa viktig information. 

Efter introduktionsdagen följer ofta en introduktionsvecka med många sociala aktiviteter. Ett bra tillfälle att lära känna dina klasskompisar och andra studenter! 

6. Se över ditt schema 

Schemat för din första kurs brukar oftast vara klart någon vecka innan kursstart. Observera att schemat kan förändras under kursens gång, exempelvis inställda föreläsningar eller salsbyten. Håll dig därför uppdaterad på schemat med jämna mellanrum. 

7. Sök studiemedel hos CSN

Som student kan du söka studiemedel för dina studier. På CSN:s hemsida, Centrala studiestödsnämnden, kan du läsa mer om vilka krav som gäller och hur du går tillväga för att söka studiemedel. 

8. Hämta ut ditt universitetskort 

För att få tillträde till skolans lokaler när entréerna är låsta, låna böcker i skolans bibliotek eller utrustning från IT-service behöver du ett universitetskort. Nya studenter får ofta kortet under introduktionsdagen (se punkt 5), men det brukar också gå att hämta ut vid ett senare tillfälle. Fråga skolan vart du bör vända dig.

Källor: Örebro universitet, Lund universitet, Karlstad universitet


Annonser